A KotyvaSZTÁR – matos-dráma-mentor főző-sztorik (1)
A TEJFÖLÖS PARADICSOMSALÁTÁM sztorija (és receptje)
A viszonyom kezdete a főzőcskézéssel a kamaszkoromba nyúlik
vissza…
A legelső étel receptjét, amit akkoriban rendszeresen önállóan készítettem,
a mai napig elkéri tőlem, aki megkóstolta nálam.
Pedig a
története nem túlzottan fényes: tulajdonképpen azért tanultam meg az
elkészítését, hogy a haverokkal folytatólagosan elkövetett sutyiban cigizés
szagát ne érezhessék meg rajtam az ősök.
Mit mondjak? belevittek a rosszba…
Az egyik lány a lakótelepi házunkból már jóval énelőttem is
„űzte az ipart” – két évvel idősebb lévén nálam -, a receptet ő kísérletezte ki
(és alkalmazta sikerrel dohányzás „ellen”); így annyi mindenképp jár neki, hogy
itt megköszönjem: szóval, Bütyi, köszönöm!
Friss paradicsomot felkockázunk, fokhagymát összezúzunk,
vegetával és őrölt borssal megszórjuk, majd tejföllel összekeverjük. Picit
állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, majd ehetjük is. Isteni finom! A
mennyiségeket mindenki a saját szája íze szerint alkalmazza – én rengeteg
fokhagymával és jó sok tejföllel készítem. A legjobb benne, hogy nem csak salátaként,
hanem köretként, sőt, önálló ételként is megállja a helyét.
A sztori vége az, hogy a „fokhagymaszag vs cigibűz” dologban
az utóbbi győzött: csúnyán lebuktam a cigarettázással – és a következmények nem
voltak annyira vidámak… de a tejfölös paradicsom legalább azóta is a
recept-táram része.
Jó étvágyat hozzá!
A KotyvaSZTÁR – matos-dráma-mentor főző-sztorik (2)
PISKÓTA – avagy vágyaim netovábbja, a nyerstészta
Nálunk divat volt bevonni a házimunkába a gyerekeket, így
sokszor dolgoztam anyum keze alá a konyhában. Amikor süteményt készített, nem
is kellett külön kérvényt benyújtania, mentem magamtól – hisz várományosa
voltam a nyerstészta maradékának: kinyalhattam a tálat. De mindig fájóan kevés
maradt az edény falán! Ezért már elég korán elhatároztam: ha én egyszer oda
jutok, hogy önállóan gondoskodom a saját élelmezésemről, akkor megeszem az
összes sütitésztát nyersen!
Érettségi után albérletbe költöztem. Anyum ellátott egy saját receptkönyvvel (ld: 3. rész, KRUMPLILEVES), amiben benne szerepelt a piskóta is. A receptet akkurátusan követtem egészen addig, hogy „a piskóta tésztáját kivajazott-kilisztezett tepsibe töltjük” – ehelyett fogtam egy evőkanalat, és elkezdtem befalni az isteni nyerstésztát… Nagyjából a negyedéig juthattam (a piskótám 6 tojásból készült – ennek innen van jelentősége), amikor egy eretnek gondolat kezdett megfogalmazódni a fejemben: lehet, hogy ez így már nem is ízlik annyira? A nyerstészta felénél működésbe lépett a belső jelzőrendszer (értsd: elkezdtem émelyegni)… még betyárbecsületből kanalaztam egyet-kettőt…
majd elvesztettem a csatát a nyerstésztával szemben.
De mivel a gyerekkori vágyálmot nehéz lett volna
csalódásként elkönyvelni, addig-addig emésztgettem a kudarcot (és a
nyerstésztát), míg eszembe jutott a mentő ötlet: a maradékot megsütöm. Így
lett, és a gyomrom rendbejövetele után meg is ettem (házilekvárral).
Ha most te is megkívántad a piskótát (nem a nyers tésztát!),
keress gyorsan egy receptet (felesleges leírnom, ezernyi kering a neten), és jó
étvágyat!
A KotyvaSZTÁR – matos-dráma-mentor főző-sztorik (3)
KRUMPLILEVES, magánszakácskönyv és römicsaták
„Miattad lettem színész!” – akárhányszor találkozunk, mindig ezzel kezdi a ma már országosan ismert régi cimborám. Mondjuk, ennek nem a krumplileves az oka, hanem egy másik sztori, de az tény, hogy a receptet először abban az albérletben készítettem el, amit a cimbora szerzett a családi házuk utcájában. A barátnőm, akivel beköltöztünk, az ő szerelme volt – és mi hárman szinte minden este hajnalig tartó kártyacsatákat vívtunk. Itt kapcsolódik össze a römi és a krumplileves: csóróként olcsó ételt ettünk és természetesen nem pénzben, hanem gyufaszálban játszottunk. És dacára, hogy nagy kár nem érte a vesztest, mégis ez a mondás járta, ha valaki „túlnyerte” magát:
„A nagyok ezért már ölnének!”
A krumplileves sztorija rövidke – de tanító jellegű.
Édesanyámnak természetes volt, hogy az önállóság útjára lépett leánya kénytelen
lesz hébe-hóba főzni magának, így megajándékozott egy különlegességgel:
magánszakácskönyvet kaptam tőle. Egy jópofa kis füzetecskébe összegyűjtötte és
saját kezűleg beleírta azokat az alap ételeket, amikkel reményei szerint
elkerülhettem a skorbutot vagy az éhenhalást. Borsó-, bab-, hús-, zöldség-,
karfiol- és karalábé-leves (utóbbi kettőt nem szerettem, de anyum szerint ettől
még nem volt kihagyható), valamint az ominózus krumplileves; mindenféle
pörkölthöz az alaprecept; főzelékek, szószok, valamint néhány sütemény (például
a PISKÓTA – ld: 2. rész -, a madártej, a „néger kocka”). Arra már nemigen
emlékszem, ezekből mennyit készítettem el az albérletes időszakban, de a
füzetecske sokáig kísért: még a házasságom első éveiben is elő-elővettem.
Nem „spanyolviasz”, de
azért jól hasznosítható tipp azoknak
a szülőknek, akik most bocsájtják az önállóság útjára csemetéjüket; és – bár
nekem anyum szakácskönyve úgy tetszett, ahogy volt – kicsinosítva, képekkel
illusztrálva remek ajándék-ötlet is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése